Wat is hard water?

Hard water, ofwel de hardheid van water zit hem voornamelijk in de mineralen calcium en magnesium. Wanneer deze mineralen zich binden noemen we dit kalk. Hard water is dus water met een (te) hoog gehalte aan kalk.

In grondwater zit van nature kalk. Dit komt in de ene regio meer voor dan in andere regio’s en maakt dat het drinkwater per regio anders samengesteld is. Als er veel kalk in het water zit spreek je van hard water. Hoewel kalk de smaak kan beïnvloeden, is het niet schadelijk voor de gezondheid. Wanneer je een gevoelige huid hebt, bijvoorbeeld kleine kinderen, kan hard water wel leiden tot een droge huid, soms gepaard met jeuk en uitslag.

De gevolgen van kalkaanslag

Hard water is niet schadelijk voor de gezondheid maar toch bezit hard water een groot aantal eigenschappen die je liever vermijdt. De oorzaak van teveel kalk in het water kan resulteren in de onderstaande gevolgen:

R

Kalkaanslag op sanitair, kranen, douchebakken en douchekoppen

R
Kalkaanslag op verwarmingselementen van wasmachine en afwasmachine
R
Kalkaanslag op heetwater-leiding, boiler en geiser
R
Kalkaanslag in waterkoker en koffiezetapparaat
De kalkaanslag, ook wel ketelsteen genoemd, heeft niet alleen een grote invloed op de levensduur van een groot aantal huishoudelijke apparaten (bij sommige boilers en geisers soms wel tot 25%) maar verminderd ook het rendement van deze apparaten.
Daarnaast verhard het rubber in apparaten waardoor deze meer onderhoud nodig hebben verder verminderd hard water de doorstroming in de leidingen, en dat laatste merk je heel goed onder de douche.

Minder genot

Hard water kan zorgen voor een droge huid na het douchen wat zelfs gepaard kan gaan met jeuk en uitslag.
Er blijft een filterlaagje in je thee achter. Koffie en thee zijn troebeler en smaken minder lekker.
Zelfs de was is minder zacht en kleding beschadigd eerder tijdens het wassen (niet-synthetische textielvezels worden stug bij gebruik van hard water voor de was, omdat de neerslag van de zeep in de textielvezel terecht komt).

Hogere kosten

Wanneer je geen ontkalker hebt, heeft hardwater vrij spel en dat kan aardig wat extra kosten met zich meebrengen. Kosten waar je in eerste instantie niet direct aan zou denken:

thumb_01_60_60MEER VERBRUIK

Hard water zorgt ervoor dat u 60% meer wasmiddel gebruikt. Daarom geven wasmiddelproducenten ook een richtlijn voor de hoeveelheid wasmiddel bij een bepaalde hardheid van het water.

thumb_01_60_60MEER ZEEP

U gebruikt meer zeep, shampoo en afwas- en glansmiddel. Calcium- en magnesium-ionen reageren met zeep-ionen, en slaan neer (verdwijnen uit het mengsel). Hoe harder het water is, des te meer zeep eerst moet worden toegevoegd, alvorens een bepaalde schuimwerking wordt verkregen.

thumb_01_60_60ANTI-KALK MIDDELEN

U koopt nu anti-kalk schoonmaakmiddelen, tabletten, etc…

thumb_01_60_60HOGERE STOOKKOSTEN

Door het dichtslibben van de leidingen door kalkaanslag zijn stookkosten aanzienlijk hoger.

Hoe weet u of u hard water heeft?

Kijk maar eens of de douchedeur niet mooi helder is of ziet u witte randen rond de kranen.
Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen, dan controleren wij GRATIS voor u de hardheid van uw water.